Σπιτικός ζωμός- η θρέψη του εντέρου και όχι μόνο


Τελευταία όλο και πιο πολύς κόσμος αγοράζει "κόκαλα" για να φτιάξει ζωμό. Τι όμως προσφέρει ένας παραδοσιακός ζωμός στον οργανισμό μας;
Ο ζωμός από κόκαλα (από ζώα βιολογικής εκτροφής) είναι μία ξεχασμένη τροφή- φάρμακο για το πεπτικό σύστημα από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κακή πέψη και άλλα προβλήματα υγείας.
Τα οστά, ο μυελός- μεδούλι, το δέρμα και τα πόδια, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, μπορεί να μην είναι βρώσιμα από μόνα τους, αλλά το σιγανό μαγείρεμά τους με λαχανικά, ένα οξύ και φρέσκα βότανα  επιτρέπει να απελευθερώσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Ο ζωμός είναι πλούσιος σημαντικά μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων (τα οποία σχηματίζουν τις πρωτεΐνες), όπως γλυκίνη, αργινίνη και προλίνη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, κολλαγόνο, ηλεκτρολύτες, αντιοξειδωτικά και γλυκοζαμίνη.
Το κολλαγόνο του ζωμού, για το οποίο γίνεται πολύ λόγος σήμερα με τα διάφορα σκευάσματα, είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που απαιτείται για τη δημιουργία υγιούς ιστού και ανευρίσκεται σε όλο το σώμα. Το κολλαγόνο επενδύει τον πεπτικό σωλήνα, τον μυελό των οστών, το δέρμα και στους ιστούς που σχηματίζουν τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τον χόνδρο.
Το κολλαγόνο ενισχύει τον οργανισμό να σχηματίσει τον ιστό που επενδύει την γαστρεντερική οδό και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του διαρρέοντος εντέρου, να μειώσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, της νόσος του Crohn, της ελκώδους κολίτιδα και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Είναι δειχθεί ότι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παράγουν λιγότερο κολλαγόνο στο πεπτικό τους σύστημα. Η αυξημένη πρόσληψη του είναι σε θέση να ενισχύσει και να εξομαλύνει την επένδυση του γαστρεντερικού, κλείνοντας τα μικροσκοπικούς συνδέσμους μεταξύ των εντεροκυττάρων, που επιτρέπουν σε σωματίδια των τροφίμων και των χημικών ουσιών να διαρρέουν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν το κολλαγόνο διασπάται σε ζελατίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες σε τρόφιμα, όπως στο αγελαδινό γάλα (στην πρωτεΐνη καζεΐνη) και στην γλουτένη Η ζελατίνη από τους ζωμούς περιέχει τα αμινοξέα: αργινίνη, γλυκίνη, γλουταμίνη και προλίνη, τα οποία έχουν αντιγηραντική δράση.
Τόσο η ζελατίνη, όσο και το κολλαγόνο προωθούν την προβιοτική ισορροπία, που είναι άκρως σημαντική για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, του ανοσοποιητικού και γενικά για την καλή υγεία όλου του οργανισμού.

Τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει ο ζωμός, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, θειικό και το φθόριο, μπορεί να θεραπεύσουν από ανισορροπία ηλεκτρολυτών, αφυδάτωση, κόπωση, μυϊκούς σπασμούς ή αδυναμία.

Ο ζωμός θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών, στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις (το κολλαγόνο είναι γνωστό για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας) και στο να χαλαρώσουν οι μύες φυσικά. (8)

Η γλυκίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ για την οικοδόμηση της μυϊκής δύναμης, τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ακόμη και τη σύνθεση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Επειδή η γλυκίνη παίζει ένα ρόλο στη διαδικασία της γλυκονεογένεσης, (παραγωγή γλυκόζης) η οποία λαμβάνει χώρα στο ήπαρ, μπορεί να παρέχει στα κύτταρα πηγή ενέργειας, σε υποθερμιδική ή με χαμηλούς υδατάνθρακες διατροφή, προφυλάσσοντας από την μείωση της μυικής μάζας και την σαρκοπενία.

Η κατανάλωση ζωμού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης, ένα από τα πιο ισχυρά μέσα αποτοξίνωση του σώματος. Η γλυκίνη είναι ένας πρόδρομος που απαιτείται για την παραγωγή της γλουταθειόνης, η οποία βοηθά το συκώτι να καθαρίσει την περίσσεια χημικών, ορμονών και άλλων μεταβολικών αποβλήτων. (9) Η προσθήκη οξικού οξέος (που βρίσκεται στο ξύδι μήλου, η οποία συχνά προστίθεται σε συνταγές ζωμού) μπορεί να ενισχύσει αυτήν την διαδικασία.

Τα αμινοξέα που βρίσκονται σε ζωμό των οστών λειτουργούν σαν ανασταλτικοί νευροδιαβιβαστές για την παραγωγή χημικών ουσιών και ορμονών, βοηθώντας μας στον ύπνο, στην καθαρή σκέψη, στην μνήμη και στην λήψη αποφάσεων. Η υψηλότερη πρόσληψη της γλυκίνης, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κοιμηθούν, να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους, να βελτιώσει την πνευματική απόδοση και ακόμα και την ενίσχυση της μνήμης.

Ο ζωμό είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρουμε σημαντικές ποσότητες ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, μαγνησίου και νατρίου. Αυτά βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στους μύες, στα νεύρα, στο πεπτικό και στις γνωστικές λειτουργίες. Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι βοηθά στους πονοκεφάλους, στην μείωση της ανησυχίας, των μυϊκών σπασμών κατά την διάρκεια του ύπνου, των μυϊκών πόνων και των πεπτικών ενοχλήσεων.

Πολύ άνθρωποι ακολουθώντας αυστηρά διατροφικά πρωτόκολλα όπως η GAPS diet ή specific carbohydrate diet, που έχουν σαν αναπόσπαστο στοιχείο την κατανάλωση ζωμού έχουν δει σημαντικά αποτελέσματα.
Ακόμα και αν δεν ακολουθούμε τέτοιες διατροφές, η ενσωμάτωσή του στην διατροφή μας πριν από τα γεύματα μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά, αλλά και μας βοηθήσει να χορταίνουμε πιο εύκολα.

Τα οφέλη από την κατανάλωση ζωμού περιλαμβάνουν:

  • ισχυρότερη ανοσοπροστασία από τις κοινές ασθένειες ή αλλεργίες
  • μείωση συμπτωμάτων που σχετίζονται με διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 
  • γενικά βελτιωμένη πέψη με λιγότερα συμπτώματα (φούσκωμα, διάρροια, αέρια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα)
  • υγιείς αρθρώσεις, συνδέσμους και τένοντες
  • καλή κατάσταση μυικής μάζας
  • αποτοξίνωση
  • πιο νεανικό δέρμα χάρη στο κολλαγόνο
  • ισχυρότερα οστά
  • πρόσληψη μετάλλων, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο 
  • μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, την μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες
Φτιάξε τον εδώ

Πηγές:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14684581
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17076983